Meld deg på nyhetsbrev
I krigens fotspor på Balkan

Balkan har i alle år vært en smeltedigel og ei kruttønne. Denne turen fra Dubrovnik til Beograd følger krigens avtrykk gjennom fire land; Kroatia, Montenegro, Bosnia og Serbia. Det krigsherjede området har mye annet mye å tilby en spor etter krig og konflikter. Historie, vakker natur, spektakulære veier, kunst, kultur, pulserende storbyer, vingårder og god mat – Balkan har det hele.

Program

Lørdag 14.10: Vi lander tidlig på Dubrovnik Airport. Etter at vi har fått bagasjen om bord i bussen, går turen til gamlebyen i Dubrovnik. Byen står på UNESCOs verdensarvliste, og den ble beleiret under borgerkrigen i 1991-92. Vi vandrer litt i gamlebyen før vi besøker museet til minne om falne i 1991-95. Etter lunsj i Dubrovnik tar bussen oss videre til kystbyen Kotor i Montenegro. Etter at vi har kommet frem til hotellet der vi skal overnatte, tar vi en tur rundt i gamlebyen til fots. 


Guide på turen er norskbosatte opprinnelige serbiske Marko Karalejic.

Søndag 15.10

Etter frokost kjører vi mot Mostar i Bosnia-Herzegovina. Etter at vi har passert grensen kommer vi til byen Trebinje i den delen av føderasjonen Bosnia-Herzegovina som går under navnet Republika Srpska. Kort stopp i Trebinje med kaffepause. Vi kommer til Mostar tidlig på ettermiddagen. Mostar ble utsatt for store ødeleggelser under borgerkrigen 1992-95. Broen fra 1566, bygd under Det osmanske riket, ble ødelagt i 1993. Den ble gjenoppbygget i 2004. Det blir omvisning i gamlebyen før middag. Overnatting i Mostar. 

Mandag 16.10: Etter frokost blir det omvising i Mostar med fokus på borgerkrigen i årene 1992-95. Lunsj i byen før avreise til Sarajevo. Vi skal sove to netter i Sarajevo. Sarajevo er en by der sporene etter. Det osmanske riket og keiserriket Østerrike-Ungarn fortsatt er synlige i blant annet arkitekturen. Her blir det vandring rundt i byen til ulike steder av historisk interesse, som stedet for attentatet mot den østerriksk-ungarske erkehertug Franz Ferdinand 28. juni 1914 og gamlebyen med den tradisjonelle basaren med røtter tilbake til 1500-tallet. 7

Tirsdag 17.10: Dette blir en innholdsrik dag med fokus på borgerkrigen og beleiringen av byen 1992- 95.Det vil også bli gitt innsikt i arbeidet som gjøres for å reparere skadene, både de materielle og menneskelige, etter den blodigste konflikten i Europa etter 1945. Temaene vil ha fokus på Sarajevo og Bosnia-Herzegovina i nyere tid. 


Onsdag 18.10


Avreise fra Sarajevo i retning Visegrád med den kjente «Broen over Drina», tittelen på boken til forfatteren Ivo Andrić (Nobels litteraturpris i 1961). Broen ble bygget på slutten av 1500-tallet etter storvesiren Mehmed Paša Sokolovićs initiativ. For Andrić var Bosnias broer symbolene på sameksistensen mellom de ulike kulturene. I de senere år har Visegrad fått en ny bydel, Andrićgrad, finansiert av den serbiske filmskaperen Emir Kusturića. Deretter krysser vi en ny landegrense og ankommer Gornij Milanovac i Serbia sent på kvelden.    

Torsdag 19.10

Tettstedet Gornij Milanovac har tette bånd til Norge. I byen ligger det et vennskapshus åpnet i 1987. Bakgrunnen er vennskapet mellom Jugoslaviske krigsfanger i Norge i årene 1941 – 45 og den norske lokalbefolkningen.  Samarbeidet har fortsatt også etter oppløsningen av Jugoslavia, sistnevnte tema i et foredrag denne dagen. Området rundt Gornji Milanovac er sentralt for det moderne Serbia. Her oppsto selvstendighetsbevegelsen på begynnelsen av 1800-tallet. Vi besøker et nonnekloster fra 1400-tallet før vi kjører videre til Topola med mausoleet Oplenac. På veien til Beograd besøker vi vingården Vinarija Aleksandrović. Vel fremme i Beograd spiser vi felles middag i et område kalt Skadarlija. 

Fredag 20.10

Omvisning i Beograd med fokus på sporene fra krigen i 1999 – og mer generelt om storbyen. Vi besøker militærhistorisk museum inne på festningen Kalemegdan med utstillinger fra eldre tid til 1999. Deretter går turen til bydelen Zemun, som frem til 1918 var en del av Østerrike-Ungarn.  


Lørdag 21.10: Egentid i Beograd; Kafe eller shopping. Eventuelt museum for de som skulle ønske det (for eksempel: Nikola Tesla museet, Titomuseet, besøke St. Sava kirken). Buss til flyplassen fra hotellet klokken 18.00. Avreise med fly klokken 21.00.
Info

Avreisedato: 14. oktober - 8 dager 


 Pris pr. person: kr 12.500,- 
 Tillegg for enkeltrom: kr 2.200,- 


  Prisen inkluderer: 
 • Fly Gardermoen – Dubrovnik/Beograd -
 Gardermoen inkludert skatter og avgifter 
 • 7 hotellovernattinger 
 • 7 frokoster 
 • 2 lunsjer 
 • 5 middager
 • program iht. beskrivelse
 • Skandinavisktalende guide på alle utflukter 
 • Reiseleder