Meld deg på nyhetsbrev
Vin, gourmet og kultur, Sør Afrika

Rundt Cape Town ligger Sør-Afrikas viktigste vinregioner, den ene vakrere enn den andre. Byens larm og pulserende uteliv får fort konkurranse i landsbygdas særegne ro der gode samtaler kan føres over store glass med deilig vin, til lyden av sirisser. Kapp-provinsens regioner kan vise til lange vintradisjoner og følelsen av fordums tid sitter i veggene. Man vet faktisk nøyaktig når den sørafrikanske vinproduksjonen startet, nemlig 2. februar 1659. Da skrev administrator for den nederlandske kolonien rundt Kapp det gode håp, og grunnlegger av Cape Town, Jan Riebeck, følgende i sin dagbok: «I dag, Gud være lovet, ble det for første gang laget vin av kaapdruer»

Onsdag 24.01. Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 17.50. Mellomlanding i Istanbul. 

Torsdag 25.01. Ankomst Cape Town kl. 13.00. Transport og innkvartering på Fynbos Guesthouse i Stellenbosch. Her bor vi midt i vinområdet, i en vakker viktoriansk bygning som kombinerer moderne fasiliteter med gammeldags sjarm. Hotellet ligger i et rolig område, fem minutters spasertur til byen, restauranter og andre sentrumsfunksjoner. Hotellet har basseng og en flott hage med utsikt til fjellene. Felles middag på Hussar Grill. Dette er en populær, tradisjonell grillrestaurant som er viden kjent for sine biffer og viltretter.

Fredag 26.01

Kl. 09.30 avreise til vinsmaking på vineriet Rainbows End. Den familiedrevne vingården er spektakulært beliggende 540 meter over havet under Jonkershoek Mountains med utsikt over Banghoek Valley.
Etterpå går turen til Franchoeck, med felles lunsj på bistro-restauranten The French Connection. Menyen er variert og basert på ferske, lokale råvarer. Om kvelden går turen til Hidden Valley for en vinsmaking og påfølgende middag. Vineriet er moderne, ligger 269 meter over havet i dalsidene til Helderberg Mountains og har et unikt jordsmonn, som gir fantastiske viner. Mottoet til vinmakerne her er «less is more».

Lørdag 27.01. I dag går turen til Kapp det gode håp. Her på det sydligste punktet i Sør-Afrika møtes Atlanterhavet og Det indiske hav. Lunsj på Kapp-punktet. Resturant Two Oceans er et spisested med spektakulær utsikt og en spennende, moderne meny. Deretter besøker vi den lokale pingvinkolonien, et lokalt håndverksmarked, og hvis tiden strekker til blir det en vinsmaking på Klein Constantia; en mindre vingård med et personlig preg, fantastisk natur og gode viner. Middag på Oppie Dorp i Stellenbosch. Dette er en spennende, moderne restaurant som serverer «fusion-retter» med lokalt tilsnitt.    


Søndag 28.01. Turen i dag går til Hermanus. Vi kjører kystveien og setter av litt tid til fotografering. Rusletur i Hermanus. Dette er Sør Afrikas hvalby nummer en, men vi er dessverre utenfor sesong. Likevel er stedet og området vel verdt et besøk. Vinsmaking og «food pairing» hos Creation, med en utvidet lunsj. Vingården ble etablert av ekteparet Jean- Claude og Carolyn Martin, han opprinnelig sveitsisk, hun Sør-Afrikansk. Gården ligger i et avsides hjørne av vinregionen Walker Bay, og hadde ikke tidligere vært beplantet ved vinstokker. Ved hjelp av kunnskap og overbevisning, kombinert med lange familietradjoner for vinproduksjon på begge sider, har de skapt et spennende og annerledes vineri. Felles middag ikke planlagt.  Det er neppe nødvendig med mer mat etter Carolyns lunch   

Mandag 29.01

Utsjekk fra Fynbos Guest House, og flytting til Albourne Guest House i Somerset West. Boutique-hotellet ligger på en stor eiendom omkranset av hager og et stort svømmebasseng. Midt i vinlandskapet Western Cape. Kvelden starter med vinsmaking på Uva Mira, som betyr «Fantastisk drue». Vingården ligger høyt, 620 høydemeter over havet, med en spektakulær utsikt i området som omtales som Sør-Afrikas gyldne triangel hva angår vinproduksjon. Høyden og dermed klimaet bidrar til å gi vinene sitt særpreg. Middag på 96 Winery Road, en lokal restaurant eiet og drevet av kokker og vinmakere, med nettopp lokal mat og vin i fokus.

Tirsdag 30.01. Tidlig avgang til Robben Island. Fergen går kl. 09.00. Øya noen kilometer utenfor Cape Town har sitt navn etter selene som koloniserte øya frem til den ble fengselsøy på 1700-tallet. Den mest kjente fangen som satt her er uomtvistelig nobels fredprisvinner Nelson Mandela, ANC-lederen som satt fengslet her i 18 av totalt 27 år i fengsel under Apartheid-regimet år, før han ble sluppet fri og etter hvert ble Sør-Afrikas president. Faktisk har tre tidligere Robben Island-fanger blitt presidenter; Mandela, Kgalema Motlanthe og dagens president Jacob Zuma. Lunsj på en av de mange restaurantene på havna The Waterfront i Cape Town, deretter besøk på Table Mountain, som ruver i bakgrunnen. Dette er en «must see» for alle som besøker Cape Town. Utsikten fra fjellet er enestående. Middag på den populære utsiktsrestauramten Stephanies Place i Somerset West.             

Onsdag 31.01. Vi starter med vinsmaking hos Kanonkop i Stellenbosch. Denne vingården ligger lavere i åsene, og drives av fjerde generasjon av samme familie. Videre får vi fire retters lunsj med vinpakke på gourmet-restauranten på vingården Clos Malverne.
Resten av dagen fri, men med tilbud om en frivillig olivenoljesmaking på Tokara – et sted midt på vinruta som tilbyr kombinasjonen prisvinnende vin, brandy, olivenolje, kunstgalleri, restaurant og delikasseavdeling. 
  
Torsdag 01.02. Etter en rekke dager full av aktiviteter tar vi dagen fri. Alternativt program kan arrangeres for de som ønsker. Bussen står til disposisjon for transport, for eksempel til et kjøpesenter/ shopping mall. 

Fredag 02.02. Vi flytter fra Albourne Guest House til Breakwater Lodge på The Waterfront i Cape Town. Hotellet har utsikt over havna og opp til Table Mountain. Dagen til fri disposisjon, men kan anbefale sightseeing i Cape Town samt å utforske The Waterfront. Felles middag, restaurant avgjøres senere. 


Lørdag 03.02 Utsjekk og avreise til flyplassen klokken 1400. Flyavgang kl. 17.50 
Søndag 04.02. Ankomst Gardermoen kl. 11.20.

Avreisedato:
24. januar 2018 
 11 dager Pris pr. person: kr 21.900,- 
 Tillegg for enkeltrom: kr 4.000,- 


 Prisen inkluderer:
 Fly Oslo – Cape Town t/r 
 9 hotellovernattinger i dobbeltrom 
 8 frokoster 
 Program iht. beskrivelse. 
         
Reiseleder Lunsjer og middager er ikke inkludert. Reiseleder vil organisere felles bespisning for de som ønsker det. Programmet er veiledende, og endringer kan komme.