Meld deg på nyhetsbrev
Bli med på jule- og nyttårsfeiring i Spania
Direktefly fra Gardermoen, Flesland og Torp

På utallige oppfordringer gjentar vi suksessen fra julen 2015 hvor 60 gjester feiret jul og nyttår sammen med oss.
I år har vi valgt leilighetshotellet Apartementos Bajandillo
3 uker – 16. desember – 6. januar.

Apartamentos Bajondillo***

Apartamentos Bajondillo*** ligger ved strandpromenaden i Torremolinos, med et utendørsbasseng og kostnadsfri Wi-Fi. Leilighetskomplekset tilbyr et bredt spekter av underholdning. Hver av leilighetene har privat terrasse med utsikt over sjøen. De har også et lite kjøkken med kokeplate og kjøleskap. Bajondillos svømmebasseng er omgitt av en hage. Vi har inkludert frokost alle dager og
9 middager inkl. julaften og nyttårsaften.

Torremolinos er en av Spanias eldste og mest besøkte turiststeder med sin lange, brede strand og store utvalg av spanske og internasjonale restauranter, mange med lekre retter av fisk og skalldyr på menyen. La Carihuela, den gamle fiskerlandsbyen, har flere restauranter der du kan prøve Malagas spesialitet Pescado al Sal – fisk innbakt i salt. I vinterhalvåret er tempoet ganske rolig.

Flyreisen: Vi flyr med Norwegian fra Gardermoen, Flesland og Torp.
Flytider Gardermoen: Utreise kl. 19.40, retur kl. 14.50
Flytider Flesland: Utreise kl. 13.15, retur kl. 18.00
Flytider Torp: Utreise kl. 19.45, retur kl. 15.15
Flyreisen tar ca 4 timer.
På flyet har vi inkludert 2x20 kg innsjekket bagasje og 10 kg håndbagasje pr. person. Mat og drikke kan kjøpes om bord.

APARTAMENTOS BAJANDILLO***
Leilighetene:
1-romsleilighet på ca. 33 m² med kombinert sove- og oppholdsrom med et lite hybelkjøkken
2-romsleiligheter på ca. 77 m² med separat soverom og oppholdsrom med hybelkjøkken
Leilighetene er utstyrt med: aircondition, balkong eller terrasse mot omgivelsene, tv med satellittkanaler, safe mot betaling, kjøkkenkrok i 2-romsleilighetene, hybelkjøkken i 1-romsleilighetene, kokeplater, kjøkkenutstyr, kjøleskap og spiseplass. På badet er det badekar med dusj.Hotellet har underholdning og musikk hver kveld. Bassenget er ikke oppvarmet.
3 ukers opphold – 22 dager
16. desember

Pris pr. person: kr 13.950,-
Tillegg for enkeltrom: kr 3.200,-
Tillegg for 2 roms leilighet kr. 6.000,-

Prisen inkluderer: Fly Malaga t/r inkl skatter og avgifter, buss tur/retur hotell, overnatting i standardrom på hotellet inkl frokost og 9 middager, 4 lunsjer, utflukter som beskrevet og stedlig representant.


Området rundt: Strandpromenaden ligger mellom hotellet og stranden og strekker seg begge veier. Langs strandpromenaden finnes det mange små butikker og kaféer. Området er også kjent for sine koselige strandrestauranter som serverer lunsj til rimelige priser.
Torremolinos strekker seg over et langt område. Stranden langs byen måler flere kilometer, bare avbrutt av et lite nes midtveis. Ellers er linjen med hoteller, parasoller, restauranter, barer og suvenirbutikker nærmest snorrett.
Selve byen befinner seg noen hundre meter bakenfor og en god del høyere enn stranden. Sentrum består delvis av tett trafikkerte gater og moderne infrastruktur, og delvis av gågater fylt med alt turister antas å sette pris på.
Fra Torremolinos er det lett å komme seg til byer som Malaga, Fuengirola og Marbella. Buss og tog fra sentrum.

Program

Lørdag 16.12: Ankomst og transport til hotellet.
Søndag 17.12: Informasjonsmøte og vandretur i Torremolinos. Middag.
Mandag 18.12: Dagen på egenhånd.
Tirsdag 19.12: Formiddagstur til Malaga med tid på egenhånd.
Onsdag 20.12: Dagen på egenhånd. Felles middag om kvelden.
Torsdag 21.12: Dagen på egenhånd.
Fredag 22.12: Dagen på egenhånd.
Lørdag 23.12: Dagen på egenhånd. Felles middag om kvelden. Vi samles og ser kvelden før kvelden på NRK sammen.
Søndag 24.12: Dagen på egenhånd. Før middag samles vi og hører Sølvguttene syne julen inn. Felles middag.
Mandag 25.12: Dagen på egenhånd, men vi har felles lunsj og middag.
Tirsdag 26.12: Tur til Ronda med besøk på vinbodega med vinsmaking og lunsj.
Onsdag 27.12: Dagen på egenhånd. Felles middag om kvelden.
Torsdag 28.12: Dagen på egenhånd.
Fredag 29.12: Formiddagstur med guide til den hvite landsbyen Mijas Pueblo.
Lørdag 30.12: Dagen på egenhånd. Felles middag om kvelden.
Søndag 31.12: Dagen på egenhånd. Felles nyttårsmiddag om kvelden.
Mandag 01.01: Dagen på egenhånd. Felles lunsj.
Tirsdag 02.01: Utflukt til Nerja og Frigliana med grottene og lunsj.
Onsdag 03.01: Dagen på egenhånd. Felles middag om kvelden.
Torsdag 04.01: Dagen på egenhånd.
Fredag 05.01: Dagen på egenhånd. Felles middag om kvelden.
Lørdag 06.01: Dagen på egenhånd, hjemreise.

Utover programmet vil det også være markedsdager og parader som vil bli opplyst om under oppholdet. Hotellet har musikk/underholdning hver kveld 

Spanske juletradisjoner

Spania er et katolsk land. Der ligger også kimen til de forskjellene som finnes med det vi er vant med hjemme i Norge samtidig som spanjolene utvilsomt har langt flere høytidsdager i året enn vi. Selv om jula her i Spania blir mer og mer kommersiell har spanjolene også vært flinkere til å ikke la alt handle om dyre pakker og måltid med grenseløse mengder.
Spanjolene er kjempeflinke til å pynte gater, butikker og offentlige bygninger i sin fineste juleprakt. De spanske hjem er derimot noe mer moderate i sin pynting.
Mens norske hjem ofte er fylt med julegardiner, juleduker, julenisser og røde lys, har spanske hjem ofte bare en Betlehemskrybbe og et juletre.
Betlehemskrybben er derimot veldig populært og hvert år kjøper foreldrene noe nytt for å legge i krybben.
Byer og landsbyer har større Betlehemsutstillinger og markeder hvor man kan kjøpe deler til å lage sine egne krybber bestående av Jesusbarnet, Maria, Josef, de tre kongene, stallen og dyrene.
22. Desember begynner den offisielle julefeiringen med trekningen i julelotteriet El Gordo.
I Spania feires hovedsakelig den katolske kirkens juletradisjoner, men den religiøse høytiden blir gradvis blitt erstattet med familiemiddag og amerikanske julenissetradisjoner har sneket seg inn i spanske hjem.
Tidligere var den store gavedagen for barna den 6. januar, på Helligetrekongersdag, men nå har mange familier begynt å kjøpe to gaver til barna for å gi en på julaften også.
24. Desember lager spanske hjem en større familiemiddag til ære for Jesusbarnets fødsel. Her er det ingen regler for hva man spiser, og de fleste spanske hjem følger sine egne julemattradisjoner. Ofte lager de et bedre måltid bestående av kalkun, torsk, lammelår, skalldyr eller helstekt gris. De forskjellige regionene har forskjellige tradisjoner og matvaner.
Etter middagen serveres kaffe avec med tilhørende nøtter, polvorones, turrón, dadler og marsipan.
Klokken tolv på natten trekker de religiøse til kirkene for å overvære ”Misa de Gallo” og feire at Jesusbarnet ble født.
25. Desember er en viktig familiedag i Spania. Som ellers i den kristne verden samles gjerne storfamilien fra tidlig formiddag til sen kveld. Lunsjen ved tre tiden på ettermiddagen er selve høydepunktet. Ettermiddagen går som regel med til å slappe av og hygge seg i rolige omgivelser.
Den store familielunsjen første juledag inneholder gjerne en kjøttrett, selv om det ikke er noen faste tradisjoner for hva man skal spise.
28. Desember er den fjerde juledag som bærer navnet El Día de los Santos Inocentes – ”de uskyldige helgeners dag”. Dette er en dag til minne om den bibelske hendelsen da kong Herodes befalte at alle småbarn under to år i hele Judea skulle drepes, for å sikre at ikke Jesusbarnet skulle vokse opp.
Romjulen i Spania er som i Norge, en tid man tilbringer sammen med familie og gode venner.
For spanjolene er den 28. desember det samme som 1. april for nordmenn.
Det er med andre ord dagen for å slå av en real spøk. Også spanske medier benytter dagen til å gjøre ting de ikke kan gjøre ellers. Ofte er hele sider i avisene dedikert til ”tullenyheter”.
31. Desember feires nyttårsaften i det festglade Spania. Den første delen av kvelden er som regel satt av til nok et familiemåltid. Etter desserten er det klart for en av landets sterkeste juletradisjoner, ”Las Uvas de la Suerte – ”lykkedruene”.
Når man går inn i det nye året er det vanlig å skåle med et glass cava.
Poenget er at man skal spise en drue for hvert av de tolv klokkeslagene som introduserer det nye året.
1. Januar om morgenen går mange familier for å spise churros og drikke varm sjokolade enten hjemme eller på lokale ”churrerias”.
6. Januar feires El Dìa de los Reyes - De hellige tre kongers dag. Dette regnes for å være den store gavedagen og julens høydepunkt for de små barna. Selve feiringen foregår dagen i forveien med parader og opptog hvor de tre kongene deler ut søtsaker til barna, som viser sin takknemlighet ved å sette ut småkaker og vann til kongenes kameler.
Om natten kommer Melchor, Gaspar og Baltasar med julegaver til alle snille barn.
Roscon de Reyes er en kake som er typisk for den 6. januar. Den kommer alltid med kongekrone, og inni er det bakt inn en kongefigur og en bønne. Den som får kongen, blir dagens konge, mens den som får bønnen, må betale for kaken.